Pubertatea si prima menstruatie

Pubertatea si prima menstruatie – momente pline de retineri, confuzie si intrebari

O sa mor? O intrebare simpla dar stresanta pe care si-o pune o fetita de 10 -12 ani. Aceasta este intrebarea pe care fetita o are in gand prima data cand vede petele rosii de pe lenjeria intima. Are crampe, o doare burta, picioarele, spatele si nu stie ce se intampla cu ea. Nici nu e de mirare ca ingrijorarea ei este una majora.

Cu siguranta nu va muri. Dar nici nu este normal ca pana la aceasta varsta nimeni sa nu ii fi explicat de toata aceasta trasnformare prin care corpul ei va trece. Este ideal ca in jurul varstei de 9-10 ani fetitele sa inceapa sa fie pregatite pentru noile schimbari ce vor avea loc in viata lor. Si cine poate face acest lucru mai bine decat mama.

Ar fi pacat ca in aceste vremuri in care spunem ca suntem deschisi la tot si la nou sa nu avem timp sau sa omitem sa ne pregatim fetitele pentru perioada de pubertate ce va veni. Perioada ce va aduce schimbari majore in viata lor, atat fizic, hormonal dar si mental. Ar fi chiar pacat ca ele sa afle toate acestea de la prieteni, profesori ori sa caute pe internet.

Marea problema – pubertatea

Pubertatea este acea perioada in care un copil devine adolescent si apoi matur, perioada in care corpul se pregateste pentru functia de reproducere. La fete apare in prima faza menarche si apoi prima menstruatie. Toate acestea duc la modificari hormonale ce determina dezvoltarea fizica a corpului unei fetei.

                       

Hormonii numiti “estrogem” si “progesteron” joaca un rol foarte important in perioada de pubertate. Pe masura ce numarul de hormoni incepe sa creasca, corpul fetei de 8-9 ani incepe sa se modifice, se dezvolta usor usor sanii, si incepe sa apara parul pubian si de la subbrat, soldurile capata o forma mai rotunjita. Multe fete se confrunta si cu o alta mare problema, si aceea este acneea. Toate aceste sunt etape absolut normale prin care va trece corpul oricarei fete.

Varsta medie a primei menstruatii

Varsta la care apare prima menstruatie este 10-12 ani, insa aceasta este influentata de multi factori, rasa, alimentatie, zona natala…

Insa trebuie sa stim ca din momentul in care incep sa apara modificarile fizice fetita trebuie pregatita pentru apatiria primei menstruatii. Cu cat va sti mai clar despre simptomele pe care prima menstruatie le are cu atat va trece mai usor peste acesta prima incercare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.